Om mig.

Jag heter Anders Lindkvist och är 30 år. Jag är ursprungligen bördig från Kolmårdens gränsområden utanför Norrköping, men bor nu på en liten avstyckad gård utanför Söderköping.  Min arbetsort är Norrköping där jag arbetar som museipedagog på Norrköpings Stadsmuseum. Tidigare har jag bland annat jobbat på fäbod, som smed och som pedagog på Eketorp och Jönköpings länsmuseum. Jag är utbildad gymnasielärare i historia och religionsvetenskap samt smidesutbildad på Sätergläntan.

Jag lever mitt liv med min underbara fru och dotter samt samojedhundarna  Kurage och Nina.  Jag gillar hantverk och historia, jag önskar att jag en dag kan titulera mig med den symbiotiska titeln ”Hantverkshistoriker”. Jag använder denna blogg för att föra dagbok över mina gärningar, illdåd och misslyckanden i denna värld. Ett annat sätt att sammanföra hantverk och historia är reenactment där historia och materiell kultur kommer till liv. Huvudsakligen är jag engagerad i två föreningar, Drothemshirden 1349 och Albrechts bössor. Båda är 1300-talsföreningar, jag gillar 1300-talet, fråga mig någon gång så ska jag förklara varför.  Jag reenactar också tidigt 1700-tal och folkligt liv 1800-1850. Men jag gillar de flesta historiska epoker eftersom de har alla sin charm.

Mitt huvudsakliga hantverkskunnande ligger i sömnaden och smidet, men jag är generellt halvdålig på alla hantverk. Jag har helt enkelt svårt att hålla mig borta från att pröva på nya saker. En del försök ligger i glömska andra vinner fördjupning. Jag gillar material som är ganska regelbundna som tyg och metall, båda material som jag hållit kurser i. Till skillnad från tex trä där jag famlar mig fram bland sprickor, kvist och slagna brädor.

Många kanske tror jag är en ”lajvare”, det är jag inte direkt. Jag känner många lajvare och jag har bristfälligt engagerat mig i den världen men det är inte min hemvist. Däremot för jag ett otröttligt krig mot den pajasmedeltid till historieförfalskning som råder i detta land, på 99 % av svenska medeltidsmarknader och events.

En stor del av hemsidans utrymme tas också upp av vår renovering av gården Liljerum som är ett sönderrenoverat hus från sent 1800-tal. Vi försöker med byggnadsvårdsmässiga tekniker återupprätta fastighetens forna glans.

Jag hoppas att sidan är inspirerande och kom ihåg att kontakta mig om du behöver fråga något.

10 responses to “Om mig.

 1. Anna Löfgren

  Härlig inspirerande sida, välkommen till Jönköping vi ser fram emot kursen i november, jag och mina två döttrar (en är lajvare)
  Anna

 2. gun hilmerby

  Hej!
  Mycket tjusig karl i fina kläder!
  Jag är född 1943 , genuin Västgöte, tokig igamla tiders hantverk o d.
  På tal om knappar. Lite fett, helst flytande form(smör/talg) på händer och verktyg så klibbar det inte så mkt.
  Den tidens potatis hade en annan ”innehållsdeklaration” nu är potatisen så special ”avlad ”för mkt stärkelse eller protein.

  Testa och gör några med lite smör/talg och några med lite äggvita ev både ock.
  Man kan göra knappar av kospillning också enligt uppteckningar i Skaraborgslän. Varola ligger också där.

  Man skall även måla dem med metallfärg ”guld eller silver”. vad man hade i den vägen att tillgå då, vet jag dock inte.

  Läser gära om dina klädexpriment igen.

  M V H Gun H

 3. Men hej där!

  Snubblade in på den här sidan och tyckte väl du såg bekant ut =)
  Du är fortsatt ambitiös i historieåterskapandet ser jag. Bössorna såg spännande ut, ett område jag inte har försökt mig på alls. Har du skjutit skarpt med dem eller bara testat med krutladdning?

  Själv vikar jag som hemslöjdskonsulent i Skåne nu och hoppas få tillgång till en smedja på KKV i Malmö snart. Abstinensen börjar smyga sig på.. ;)

  Hälsningar
  Tobbe från Sätergläntan

 4. Snygg pose där Anders. Men man ser ju inte ditt ansikte. Skall det vara någon artistisk eller konstnärlig pryl? ;)
  Sidan har blivit snygg i alla fall!

 5. Hej!

  Jag är väldigt imponerad av ditt hantverk!
  Har tagit mig friheten att länka till din sida på min blogg, hoppas du inte har något emot det :)

 6. Nu länkar jag hit till dig från emmafrost.se, min inte så aktiva men ändock existerande hemsida.
  Ha det fint!
  /Emma

 7. kurage

  Trevligt Emma! Uppdatera gärna, du gör grymma grejjer!

 8. wiggo

  är bildhuggare gör nu en predikstol kopia av en 1600 tals modell…..många frågor!!!….är ingen datanörd men kan slipa en yxa, stycka en älg och koka brännvin,,,vad är en webbplats?

 9. kurage

  Bra skills wiggo! Bättre och viktigare än att förstå sig på datorer!

 10. Mariann L

  För ett tag sedan hittade jag en ”grej” på loppis och eftersom den såg gammal ut och var avsedd för något köpte jag den. Några jag frågade trodde det var för att ladda hagelpatroner och när jag googlade hittade jag din sida och visst var det det! Tror inte att jag skrev nåt till dig då, annars ber jag om ursäkt :p
  Gillar verkligen att kolla på din sida om allt möjligt. Sen kom jag på att du känner säkert Robert och Korp Wallman, pga av likn intressen, ålder och att ni bor utanför Söderköping. Och kanske du också då känner Robert Damberg, Robert Wallmans barndomsvän, som är sambo med min dotter Mi. Världen är liten! Tack för mycket intressant läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s