Galleri på alster

Nedan är ett litet axplock på saker som tillverkats innan bloggen kom till. Hör gärna av dig om du vill veta mer om något föremål. En del kanske dyker upp senare i olika blogginlägg.

Examensarbete Sätergläntan 2004. Kista med formspråk och ornament inspirerade av Rogslösamästaren. Sent 1200-tal. Ca 110 timmars arbete.

1400-talsben. 2004. Jag gillar att göra saker i plåt, dessvärre har jag inte hunnit göra så mycket än. Jag har skaffat tillräckligt med utrustning för att börja på allvar. Nu har vanligt smide och sömnad kommit emellan. Här är ett av de mer seriösa försöken.

Skånska ljusstakar. 2004-2006. Formspråket inspirerat av olika sydsvenska allmogeljustakar. Ben, klamrar och ringar vällda. En typ av ljustake som jag gillar att göra då det är mycket pyssel med vridningar och vällningar.

Gambeson, eller panzar som det heter på fornsvenska. 2005-2006. Ett panzar är bland det jobbigaste du kan sy. Den är sydd i flera lager filt och linne som måste kviltas, allt för hand, vilket tar lång tid. Detta är det plagg som blankvapenfäktare i det längsta drar sig för att sy.

Runsten 2007. Jag har gjort en runsten och  den är mycket liten. Ristningen är utförd med hammare och mejslar.  Eftersom den är gjord på Eketorps borg järnåldersavdelning så är det den första runraden och jag vet att den inte ska ha stödlinjer upptill och nertill! Slutresultatet har jag tyvärr ingen bild på, men den målades svart med röda runor.

Plata 2007. Det fornsvenska namnet på särskilda harnesk med lösa plåtar som nitades fast på läder eller tyg. Vanligt förekommande skydd under främst 1300-talet. Min plata är baserad främst på 4:an i wisbyfynden. Den har numera försetts med kedja framtill att hänga svärd eller dolk i. I övrigt har jag gjort ringbrynjan och huvan (allt i stängseltråd), dolk, sköld, bälte och kjortel.

1340-talsjacka. 2007. Jag har sytt en hel del medeltida kläder men en del saker sticker ut som denna blå och vitrandiga jacka. Visar övergångsperioden under 1330-1340-tal då jackorna börjar komma och de kunde vara mer lediga och långa som vanliga kjortlar. Den är fodrad med ett tunnare brunt ylle. Jag har försökt att ta mycket sömnadsdetaljer från de grönländska fynden som fastsydda skoningar i flätat garn och långa kilar.

Annonser

10 svar till “Galleri på alster

 1. Snygga grejer, en del känner jag igen från HV:s forum

 2. kurage

  Tack, precis, en del grejjer är med där. Tänkte det är bra att lägga ut dem på en samlad plats.

 3. adamnorman

  Snygga saker, men kistan tog verkligen priset =) Finns det några mer högupplösta bilder på den?

 4. kurage

  Tackar, jo det finns bättre bilder på den om det är av intresse. Är det någon särskild detalj du tänker på?

 5. Ljusstakarna skall du ha all heder för. Den är så härlig den där grova men ändå detaljrika stilen. De ser verkligen urgamla ut.

 6. kurage

  Jo de ser verkligen gamla ut. Jag har funderat på att sätta antikexperter på prov någon gång. Genom att smida en vanligt förekommande enkel stake i gammalt järn (den första är smidd i Lancashirejärn ca 100 år gammalt) och sen patinera den rejält. Bara för å se hur de tar en fejk…

 7. Jo det vore kul att se reaktionen om de bedömde den fel.

 8. Vilken trevlig blogg du har och kistan må jag säga är helt fantastisk!

 9. Lars Brink

  Hej. En fråga: Tillverkar du och/eller säljer hållare eller vägfästen för antika vapen, t ex eldhandvapen eller blanka vapen. Det verkar vara svårt att få tag på sådant i antikbranschen. På gods och herrgårdar ser man ofta specialtillverkade fästen för upphängning i entréer eller trappuppgångar t ex.
  Med vänlig hälsning,

  Lars Brink

  • kurage

   Hej Lars!
   I nuläget tillverkar jag inte det men det finns nog många smeder som kan tillverka motsvarande. En del använder ju de låsbara fästena som förr var tillåtna för licensvapen men de tillverkas ju inte längre. Det finns i vilket fall lokala smeder som nog gärna tillverkar efter dina önskemål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s